Slimme energiemeters laten steken vallen

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben gekeken hoe betrouwbaar ‘slimme meters’ het energieverbruik meten. Dat blijkt bij een aantal ervan vies tegen te vallen.

In Nederland hangen ongeveer 3 miljoen zogenoemde slimme meters. Die werken niet met een draaischijf, zoals vroeger, maar elektronisch. Van deze 3 miljoen kunnen volgens het onderzoek 850.000 meters onjuiste resultaten weergeven.

Veel hogere waarden

De Universiteit Twente onderzocht negen slimme meters die werden gemaakt tussen 2004 en 2014. Daarvan gaven er vijf veel hogere waarden aan dan het daadwerkelijke verbruik (tot wel 582 procent hoger). Bij twee meters was de waarde juist zo’n 30 procent lager. De netbeheerders hebben geen oplossing voor de problemen met de meters. ‘Ze voldoen aan de wettelijke normen’ en ‘Mensen kunnen de meters op eigen kosten laten ijken’ waren de reacties.

Weigeren geen optie

Consumentenorganisaties zijn flink geschrokken van de resultaten van het onderzoek. Vooral ook omdat de overheid eist dat in 2020 iedereen een slimme meter heeft, en weigeren dan dus geen optie meer is. De Consumentenbond wil dat er verder onderzoek wordt gedaan en slechte meters worden vervangen. Televisieprogramma Radar is gestart met een meldpunt voor gedupeerden.

Bewustwording over energieverbruik

 

De Woonbond is voorstander van deugdelijke slimme meters, vanwege de bewustwording over energieverbruik die ze opleveren bij de consument. Dan wel het liefst in combinatie met een ‘energieverbruiksmanager’. Dat is een beeldschermpje gekoppeld aan de slimme meter waarmee je tussen de 4 en 8 procent op elektraverbruik en tussen de 6 en 10 procent op gas kunt besparen.

Dit artikel is overgenomen van de website van de Woonbond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.